Arnout & Ellen

Bjartur HKM2

Arnout heeft al van jongs af aan een voorliefde voor paarden. Als hij 11 jaar is begint hij met paardrijden bij de familie Blom in Zijtaart. Daar raakte hij besmet met het IJslandervirus. Hij draait met veel enthousiasme ponykampen mee, rijdt wedstrijdjes en bouwt een hele vriendenclub binnen de IJslanderswereld op. De keuze om in Deurne de hoefsmeden opleiding te gaan volgen is snel gemaakt waarbij Arnout stage loopt op een aantal stallen met ‘grote’paarden. Mede dankzij zijn stage bij Erik Spee heeft Arnout zich kunnen specialiseren richting gangenpaarden. In 1991 koopt hij zijn eerste eigen IJslander Týri, gevolgd door in 1995 Gæfa wat later zijn stammerrie zou worden voor zijn fokkerij. Arnout is niet alleen goed  met paarden beslaan maar ook met paarden inrijden, trainen en rijden/organiseren van shows

Het voorbrengen van paarden zowel aan de hand als onder het zadel is een grote passie van Arnout. Dankzij zijn manier van voorbrengen van hengsten op keuringen van het NSIJP wordt hij diverse malen uitgeroepen tot voorbrenger van het jaar !

In de fokkerij maakt Arnout wel overwogen keuzes. Fokken met een visie. Zoals Arnout altijd zegt: “De winnaar heeft een plan.”

IMG_1111

Ellen is zolang als zij het zich kan herinneren gek van paarden. Als ze 9 jaar is mag ze op paardrijles. Vanaf haar 11e  heeft ze paarden aan huis staan waarop ze rijdt en begint met spring en dressuurwedstrijden. In 1991 koopt ze haar eerste eigen (E-) pony David. In 1993 krijgt ze haar eerste IJslander Elska thuis te staan om mak te maken en aan de hand voor te stellen op een keuring. Een jaar later krijgt ze de mogelijkheid deze merrie te kopen en wil dan meer leren over dit ras en begint met rijden en fokken.

Ellen blijkt erg goed te zijn in het inrijden van paarden, van Belgen tot tuigpaarden en van springpaarden tot IJslanders. Ook paardrijlessen geeft ze mondjes maat. Na een korte periode bij Maaike Burggrafer gewerkt te hebben koopt ze een IJslander waarmee ze in het IJRN showteam mee gaat rijden. Dit geeft haar zo’n kick dat ze echt fanatiek wordt in het rijden. Na nog een periode in het buitenland (Spanje, België en Amerika) als groom gewerkt te hebben in de springsport begint ze aan een lerarenopleiding en verdient daarnaast haar geld met paarden inrijden (o.a. bij Inge Frieling) en les geven op een VMBO. Haar grootste lol is om paarden die niet op de ‘standaard’ manier in te rijden zijn uiteindelijk toch zover te krijgen dat ze het voor haar willen doen.

In de fokkerij is Elska haar stammerrie waarmee ze ieder jaar een veulen fokt (en later ook met een aantal van haar dochters). Paarden met veel tölt en positief karakter staan bij haar hoog in het vaandel.

k-Samenbeslaan-Portugal

Vanaf 2010 delen Arnout en Ellen hun passie. Ellen heeft een poosje mee gewerkt in de smederij en helpt Arnout met paarden voorstellen. Paarden inrijden en trainen doen ze samen en door gebruik te maken van elkaars plus punten vormen ze met elkaar een nog sterker team.